• صفحه اصلی
  • >
  • اجتماعی
  • >
  • نبود رابط ناشنوا در تلویزیون مهم ترین مشکل اجتماعی ناشنوایان است

نبود رابط ناشنوا در تلویزیون مهم ترین مشکل اجتماعی ناشنوایان است

تهران – ایرنا – معاون دفتر توانبخشی روزانه و توانپزشکی سازمان بهزیستی کشور گفت: برخورداری از حق شهروندی یکسان از برنامه های سیما، بدیهی و اولیه ترین حقوق ناشنوایان به شمار می رود درحالیکه مهم ترین مشکل اجتماعی آنان ، نبود رابط ناشنوا در صدا و سیمای کشوری و استانی است.

رضا غلامی سلطان مرادی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به برگزاری ۹ جلسه کارگروه ناشنوایان در سازمان بهزیستی ، افزود: از طریق مدیران ادارات کل بهزیستی استان ها با صدا و سیمای استانی مکاتبه کردیم تا رابط ناشنوای به سیمای استان مربوطه معرفی شود تا رابطان ناشنوا حداقل هفته ای یک بار اخبار را برای ناشنوایان ترجمه کنند که برخی این کار را انجام دادند و برخی دیگر مقاومت کردند.
وی ادامه داد: علاوه بر اخبار ، برای ترجمه فیلم و سریال برای ناشنوایان نیز به رابط ناشنوا نیاز است که در این زمینه موفقیت به دست نیاوردیم اما قصور از بهزیستی نیست.
وی تصریح کرد: ممکن است صدا و سیما برای این مساله پول مطالبه کند یا به دلیل مسائل استخدامی و تامین اعتبارات نتواند این کار انجام دهد.
مسئول کارگروه ناشنوایان سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: برای زیرنویس کردن اخبار و فیلم ها برای ناشنوایان تاکنون دوبار با صدا و سیما مکاتبه انجام شده اما پاسخی دریافت نکردیم که آخرین این مکاتبات مربوط به اسفند ماه سال گذشته بوده است .
غلامی سلطان مرادی افزود: نهادینه کردن کارهایی مانند زیرنویس کردن اخبار و فیلم ، کاری فراسازمانی و فراتر از حوزه اختیارات بهزیستی است و به این سادگی امکان پذیر نیست اما این نیاز جامعه ناشنوایان است ؛ ناشنوایان مانند ما هستند و فقط از نعمت شنوایی برخوردار نیستند و با این وجود از اولیه ترین حقوق شهروندی خود یعنی زیرنویس شدن فیلم و اخبار تلویزیون برای آنان محرومند درحالیکه همه شهروندان در برخورداری از امکانات، حقی مساوی دارند.
وی ادامه داد: امیدواریم در مکاتبات بعدی خود بتوانیم مسئولان صدا و سیما را متقاعد کنیم که نیازهای ناشنوایان را در برنامه های خود مدنظر قرار دهند.
معاون دفتر توانبخشی روزانه و توانپزشکی سازمان بهزیستی کشور گفت: البته می دانیم انجام اقداماتی مانند زیرنویس کردن فیلم و خبر ، هزینه بر است اما باید به نیاز ناشنوایان نیز توجه شود؛ بهزیستی نمی تواند برای همه موارد نیاز گروه هدف هزینه کند بطورمثال نمی تواند ناهمواری های خیابان را برای معلولان مناسب سازی کند یا هزینه زیرنویس را بدهد، این وظایف ارگان های دیگر است و قانون رسما هر وظیفه ای را بر عهده سازمانی گذاشته است.
غلامی سلطان مرادی افزود: ناشنوایان بیشترین ارتباطات خود را می توانند از طریق سیما برقرار کنند بنابراین صدا و سیما باید به حوزه ناشنوایان ورود کند و هر روز حداقل دو نوبت اخبار سراسری و فیلم ها را برای ناشنوایان ترجمه کند و حتی برنامه هایی مانند سخنرانی رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور را برای ناشنوایان با زیرنویس یا با استفاده از رابط ناشنوا، نمایش دهد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه ناشنوایان مهم ترین کانال ارتباطی یعنی گفتار و زبان را با سایر افراد جامعه ندارند مقرر شد که خواسته های آنان از طریق انجمن ها در بهزیستی بررسی شود.
معاون دفتر توانبخشی روزانه و توانپزشکی سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: ما با اعضای هیات مدیره کانون ناشنوایان ایران و انجمن خانواده ناشنوایان ایران و شعبات سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه ناشنوایان در استان ها، جلساتی داشتیم که نمایندگان این انجمن ها در اواخر سال ۹۴ ، درخواست هایی مرتبط با تجهیزات پزشکی و همچنین مسائل ارتباطات از بهزیستی داشتند.
غلامی سلطان مرادی افزود: در ابتدای سال ۹۵ جلساتی با تشکل های مردم نهاد فعال در حوزه ناشنوایان داشتیم و در این سال کارگروه ناشنوایان در دفتر توانبخشی روزانه و توانپزشکی سازمان بهزیستی کشور تشکیل شد.
وی اضافه کرد: درخواست های ناشنوایان از طریق این کارگروه احصا شد؛ درخواست ناشنوایان از مسائل فردی تا اجتماعی را در برمی گیرد بطورمثال یکی از درخواست ها مربوط به سمعک بود که ما از انجمن ها خواستیم تا این کمبودها را بطور مصداقی، گزارش دهند تا آن را پیگیری کنیم؛ در نمایشگاه ها نیز تلاش کردیم غرفه هایی در رابطه با مهارت های زندگی و سمعک ، برگزار کنیم.
به گزارش ایرنا ، رابط ناشنوا شخصی است که می تواند زبان اشاره ویژه ناشنوایان را برای افراد شنوا ترجمه کرده و منظور ناشنوا را به روشنی بیان کند و گفته های افراد شنوا را نیز برای افراد ناشنوا با زبان اشاره نمایش دهد.
همچنین، زبان اشاره ، سیستم قراردادی خاص منظم و پیشرفته زبانی است که برای انتقال معنا به جای الگوهای صوتی یا نوشتاری در زبان از الگوهای علایم دیداری (ترکیب همزمان شکل، جهت و حرکت دستان، بازوها یا بدن و حالات صورت برای بیان سلیس افکار گوینده) در یک کلمه اشاره استفاده می‌کند.
هم اکنون ۱۷۰ هزار ناشنوای شدید یا مطلق تحت حمایت بهزیستی قرار دارند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

۱۳۹۶/۱۲/۰۴