• صفحه اصلی
  • >
  • اجتماعی
  • >
  • پیام سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مناسبت هشتم مهر؛ روز جهانی ناشنوایان

پیام سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مناسبت هشتم مهر؛ روز جهانی ناشنوایان

ما سمیعیم و بصیریم و هشیم                                   با شمـــا نامحـرمان ما خامشیـم

بدون شک، توسعه اجتماعی، مستلزم مشارکت و همراهی آحاد جامعه در ابعادمختلف آن است و در واقع، بدون مشارکت نمی توان به توسعه اجتماعیِ پایدارِ مردم محور و فراگیر دست یافت. در فرایند توسعه اجتماعی، مشارکتآحاد جامعه اساس خدشه ناپذیری است و شهروندان ، امکان آن می یابند تا باتوجه به صلاحیت و توانمندی شان، در تمام عرصه ها اثرگذار باشند. بر همین مبنا نیز، هشتم مهر هر سال برابر سی ام سپتامبر، «روز جهانی ناشنوایان» نام گذاری شده است. هدف از این نام گذاری، ارتقای فرهنگ ارتباط با ناشنوایان، و آگاه سازی  برنامه ریزان، تصمیم سازان و تصمیم گیران  و همچنین عموم مردم از مشکلاتی است که این قشر با آن رو به رو هستند و نیز فراهم سازی زمینه های مشارکت آنان در جهت ایفای هرچه بهتر  رسالت اجتماعی خود.

چرایی این روز نمادین، معطوف سازی افکار عمومی  نسبت به شنیدن و دیدن قابلیت های افرادی است که بی دلیل، نادیده گرفته شده و به تبع آن، به ناحق از متن جامعه به حاشیه آن رانده شده اند.لذا امروز  فرصتی است برای جامعه تا توانمندی ها و حقانیت اجتماعی آنها را  به دیده مثبت بنگرند. واقعیت این است که سلامت فرد و جامعه چنان به هم گره خورده است که نمی‌توان بین آن‌ها حد و مرزی قایل شد. هر عضوی از جامعه در صورت از دست دادن سلامت خود می‌تواند سلامت دیگران را نیز تهدید نماید. عدم حضور او آسیب‌هایی را به نظام اقتصادی کشور وارد می‌نماید و از طرفی هزینه‌های درمانی نیز افزون می شود.

هرچند در قوانین مرتبط، بر نقش دولت ها در فراگیرسازی امکانات جامعه برای افراد معلول، از جمله گروه های ناشنوا و کم شنوا تاکید گردیده است اما برای رسیدن به نقطه مطلوب، بویژه نسبت به تغییر نگرشهای گاهاً منفی جامعه، راه دشواری را در پیش داریم. خوشبختانه دولت محترم تلاش نموده است، ظرفیت های لازم را جهت بهبود خدمات مورد نیاز افراد دارای آسیب های شنوایی بکارگیرد و در همین راستا اقدامات مختلفی نیز از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان بهزیستی کشور صورت گرفته  است. سازمان بهزیستی کشور، آیین نامه کشوری غربالگری شنوایی نوزادان را تدوین و ابلاغ نموده و اقدام به راه‌اندازی واحدهای ارزیابی و تشخیص کرده‌ است. افزایش سواد سلامت گروه‌های سنی در زمینه سلامت گوش، افزایش پوشش برنامه غربالگری ناشنوایی موالید ، افزایش پوشش برنامه غربالگری ناشنوایی کودکان سه تا شش سال ، افزایش میزان رفتارهای پیشگیرانه در محل‌های کاری، تفریحی و زندگی از اقدامات صورت گرفته در این خصوص می باشد.

بدیهی است توانمندسازی هر چه بیشتر افراد ناشنوا و کم شنوا، دسترسی کامل آنان به خدمات، توسعه شیوه های ارتباطی ناشنوایان و آموزش آن به اقشار مختلف مردم، تسهیل فرایند جذب آنها در مراکز آموزش عالی و واحدهای شغلی و درنهایت تلفیق کامل آنان در ساختار جامعه، نه تنها خواسته عموم ناشنوایان بلکه از اولویت های مهم دستگاه های متولی امر به شمار می رود.  هرچند معتقدم باکاستی های زیادی مواجه هستیم که موازی‌کاری سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها و ضعف تخصیص نظام‌مند منابع از جمله این کاستی ها تلقی   می شود.

تاکید بر پیشگیری به جای اکتفا کردن به درمان روشن‌ترین نمود این سیاست می‌تواند باشد.  بنابراین همکاری بین بخش‌های مختلف به منظور کاهش و یا حذف عوامل مختلف خطر کم شنوایی و ناشنوایی باید تقویت شود و همچنین جلب مشارکت و توانمند سازی آحاد مردم جامعه مد نظر قرار گیرد.

اینجانب ضمن گرامیداشت  روز ملی و هفته جهانی ناشنوایان و قدردانی از همه عزیزانی که در عرصه امور ناشنوایان و کم شنوایان کشور مجاهدانه و چون بنیان مرصوص تلاش می نمایند، اطمینان دارم زمینه های بروز و ظهور استعدادهای این عزیزان بیش از پیش فراهم خواهد شد.

منبع: سازمان بهزیستی کشور

۱۳۹۷/۰۷/۰۸