• صفحه اصلی
  • >
  • اجتماعی
  • >
  • در جلسه شریعتمداری با فعالان مدنی مطرح شد؛ حمایت از زبان اشاره را به‌صورت قانونی پیگیری خواهیم کرد

در جلسه شریعتمداری با فعالان مدنی مطرح شد؛ حمایت از زبان اشاره را به‌صورت قانونی پیگیری خواهیم کرد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از پیگیری تشکیل شورای‌عالی رفاه خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دیدار با فعالان مدنی و سازمان مردم نهاد اظهارکرد: با توجه به تحولات یک‌سال اخیر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور نیاز به نگاه عمیق‌تر و اصلاح شده‌ای در سه سال باقی‌مانده عمر دولت به مسایل و معضلات اجتماعی و اقتصادی کشور داریم. من می‌خواهم منشوری را که در مجلس درباره آن صحبت کردم در اختیار شما دوستان قرار بگیرد.

وی اضافه کرد: کمتر از ده درصد جامعه در فعالیت‌های انجمن‌های مردم‌نهاد مشارکت دارند؛ این یعنی در جامعه بزرگ ۸۰ میلیونی کشور ما میزان مشارک کم است. ما باید تلاش کنیم بدنه شرکای اجتماعی‌مان را بزرگتر کرده تا بتوانیم مسایل و مشکلات را کاهش دهیم بنابراین با تکیه به شرکای اجتماعی تلاش خواهیم کرد برای مشکلات ناشی از آسیب‌های اجتماعی راهکار ارایه دهیم.

دولت باید در نقش تسهیل‌گر در این حوزه قرار گیرد

شریعتمداری با بیان اینکه دولت باید در نقش تسهیل‌گر در این حوزه قرار گیرد، متذکر شد: ما تلاش خواهیم کرد با انجام کار مشارکتی در وزارتخانه، نظریه روشن را در حوزه مسایل اجتماعی ترسیم کنیم. دولت باید بتواند توصیه‌های سیاستی روشنی را از نظریات و کارهای پیش‌تر انجام شده در حوزه مسایل اجتماعی بهره‌برداری کنند.

وی درباره مساله فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی گفت: اصلاحات این مساله پیش‌بینی شده و در دستور کار قرار دارد. ما پیگیر اهداف مورد نظر برای مسایل و معضلات اجتماعی در کشور هستیم.

تکثر آرا و نظرات ارایه راهکار مفید را سخت‌تر می‌کند

شریعتمداری تصریح کرد: اگر فعالان مدنی و سازمان‌های مردم‌نهاد بتوانند افرادی را در هر حوزه مشخصی به نمایندگی از خودشان به مراکز تصمیم‌سازی بفرستند این امر بسیار مفید خواهد بود چراکه تکثر آرا و نظرات در حوزه‌های مذکور ممکن است ارایه راهکار مفید را سخت‌تر کند.

حمایت از زبان اشاره را به‌صورت قانونی پیگیری خواهیم کرد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره تجهیزات و لوازم معلولان اظهارکرد: تلاش می‌کنیم حمایت‌های سابق را افزایش داده و آنها را با نیازهای کنونی این گروه‌ها بیشتر منطبق کنیم. من پیگیر تشکیل شورای‌عالی رفاه نیز خواهم بود. همچنین بحث حمایت از زبان اشاره را به‌صورت قانونی پیگیری خواهیم کرد. پیشنهادات و راهکارهای ارایه شده در این‌باره و بسیاری از دیگر مسایل نیاز به بررسی‌های دقیق و کارشناسانی دارد.

همچنین در این جلسه فعالان مدنی و نمایندگان سازمان‌های مدنی نیز به تشریح نظرات و پیشنهادات و چالش‌های خود پرداختند.

دیلمی‌زاده در این جلسه گفت: مساله اصلی در مسایل اجتماعی کشور نداشتن نظریه‌پردازی درست است.

در کشور بحران نظریه‌پردازی داریم

وی خطاب به شریعتمداری گفت: پیشنهاد می‌کنم برای کارتان در این وزارتخانه برای ایجاد نظریه وقت مناسب بگذارید. این حجم از آسیب در کشور به اندازه‌ای است که همه را دچار سردرگمی می‌کند.

هراسانی نماینده انجمن علمی برنامه‌ریزی دانشگاه تهران هم اظهارکرد: ما دانشجویان و دانشگاهیان خود را نماینده عدالت اجتماعی می‌دانیم. در کشور بحران نظریه داریم. دستگاه‌های اجرایی جلوتر از نظریات اجتماعی حرکت می‌کند. سیاست‌های اجتماعی در ایران یکپارچه نیستند. بحث شورای‌ عالی رفاه در کشور مسکوت مانده است. ما امیدواریم شما بتوانید این مجموعه را گرد هم آورید. ما حلقه واسط وزارتخانه با دانشگاه خواهیم بود و انتظار حمایت از سوی شما را داریم.

نماینده انجمن دیاران نیز در این جلسه گفت: افراد نامرئی، بی‌شناسنامه یا بی‌هویت بسیار زیادی در کشورمان داریم که فاقد مدارک هویتی هستند. افرادی که حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی هستند. این افراد هیچ حمایت اجتماعی ندارند. طبق سرشماری سال۹۵، ۷۰ درصد این افراد جزو سه دهک فقیر جامعه هستند و طبق تنها داده موجود که از طریق تحقیقات معاونت رفاه وزارت کار در سال ۹۵ حاصل شده در این حوزه در کشور ما ۱۶ هزار مادر و ۴۸ هزار فرزند وجود دارد.

دولت به کودکان زیر شش سال توجه ویژه‌ای داشته باشد

فاطمه دعایی با ارائه توضیحاتی درباره وضعیت مهد کودک‌های کشور گفت: هر دولتی که به پیشرفت‌های بالایی توانسته برسد اگر توجه کنید به کودکان زیر شش سال خود توجه ویژه‌ای کرده و برای آنها برنامه‌ریزی‌های دقیقی انجام داده است. نتیجه اینگونه برنامه‌ریزی‌ها را هر کشوری در ۲۰ سال آینده با پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای که داشته می‌تواند ببیند.

اراده جدی برای حل معضل کودکان‌کار و خیابان وجود ندارد

خجسته حسینی‌پور موسس انجمن کودکان کار و خیابان نیز اظهارکرد: ما ناخواسته تنها نماینده انجمن‌ها در این حوزه هستیم. انجمن ما ۲۰ سال است که فعالیت می‌کند اما تاکنون یک ریال نیز از دولت دریافت نداشته و به‌صورت مستقل کار می‌کنیم. ما ۷ مرکز با ۷۰۰ کودک تحت پوشش داریم. توسعه پایدار هر کشوری به منابع انسانی آن کشور بستگی دارد. اگر کودکان کار و خیابان مورد توجه و رسیدگی مسوولان قرار نگیرند در آینده تبدیل به مردان و زنان خیابانی می‌شوند. چرا اراده جدی برای حل معضل آنها وجود ندارد.

۱۸ میلیون حاشیه‌نشین داریم

وی افزود: طبق آمار کارشناسی بهزیستی سال ۱۳۸۱ بین ۲۵ تا ۳۰ هزار کودک کار و خیابان داشته‌ایم. طبق آخرین آمار وزارت کشور اکنون ۱۸ میلیون حاشیه‌نشین داریم. اگر فرض کنیم از میان این افراد ۹ میلیون نفر آنها کودک باشند با معضلاتی که در آینده در این زمینه روبرو خواهیم شد چکار خواهیم کرد.

شاهد برخوردهای خشن با کودکان‌کار و خیابان هستیم

حسینی‌پور در ادامه متذکر شد: دو سال پیش دو تن از نمایندگان سازمان‌های مردم‌نهاد حوزه کودکان کار و خیابان در وزارت کار و در یکی از اتاق‌های آن کمک به نوشتن اصلاحیه درباره قوانین این حوزه کردند. سوال این است که چرا هنوز این اصلاحیه اجرا نشده؟ چرا شاهد برخوردهای بسیار خشن با کودکان کار و خیابان و مسایل و مشکلات آنها هستیم؟

رضایی عضو هیات‌مدیره کانون مددکاران اجتماعی گفت: مددکاران اجتماعی در تمام آسیب‌های اجتماعی حضور دارند اما خود یاوران ۳۰ یاور هستند. ما از شما می‌خواهیم که کمک کنید تا کانون صنفی ما قدرتمندتر شود. کمک کنید این رشته فقط در دو دانشگاه تدریس نشود و در دیگر مراکز آموزشی و دانشگاهی نیز تدریس شوند. ما از شما می‌خواهیم یاری کنید تا این رشته شناخته شود و آن را مورد لطف و توجه خود قرار دهید.

مروتی فعال حقوق معلولان هم در این جلسه گفت: معلولان اکنون در بدترین شرایط معیشتی ۴۰ سال اخیر قرار دارند. تاثیر تحریم و نبود بودجه و اعتبار کافی برای سازمان بهزیستی کشور مشکلات آنها را مضاعف کرده است. به‌رغم داشتن قانون اما بعد از گذشت سه سال هنوز انتخابات شورای معلولان برگزار نشده است.

سازمان بهزیستی در ۳۰ سال گذشته به‌روزرسانی مناسبی نداشته است

وی تصریح کرد: در شرایط کنونی معلولان به دور از خانواده‌شان معلوم نیست چگونه زندگی خواهند کرد. سازمان بهزیستی در ۳۰ سال گذشته به‌روزرسانی مناسبی نداشته است. گفتنی است زنان معلول سرپرست خانوار دچار معلولیت مضاعف هستند.

یک فعال دیگر حقوق معلولان در جلسه گفت: چرا سازمان تامین اجتماعی بخشی از خدمات معلولان را نمی‌دهد تا باری از سازمان کاسته شود. معلولان در حوزه  اشتغال دیده نمی‌شوند و مرتب به سازمان بهزیستی ارجاع داده می‌شود.

تجهیزات توان‌بخشی بسیار گران شده است

منصور برجیان در این جلسه گفت: به‌علت گرانی ارز تجهیزات توان‌بخشی بسیار گران شده و دسترسی به آنها بسیار سخت شده است. این فشار علاوه بر معلولان به سازمان بهزیستی هم تحمیل شده است. امیدواریم فکر اساسی برای این مساله بکنید. حمایت بدون چون و چرا از سازمان بهزیستی را در اولویت کار خود قرار دهیم.

صالحی نماینده انجمن حمایت از بیماران آلزایمر گفت: افراد جامعه ما دین خودشان را به کشور و جامعه ادا کرده‌اند. با پیشگیری می‌توان تا ۳۰ درصد از ابتلا به آلزایمر کاست. تا سال ۲۰۵۰ گفته می‌شود ۳۰ درصد از جامعه کشور ما سالمند خواهند بود. ما امیدواریم شما بتوانید نسخه ارزشمندی را برای این گروه بپیچید.

نیازمند نهادهای توسعه‌ای رفاهی هستیم

در ادامه جلسه یکی از فعالان و کارآفرینان حوزه معلولان با بیان اینکه مشکلات و مسایل رفاهی کشور نیازمند نگاه‌های توسعه‌ای هستند، گفت: ما نیازمند نهادهای توسعه‌ای رفاهی هستیم. تعدد نهادهای حمایتی یکی از مشکلات موجود در حوزه مسایل رفاهی در کشور است. تعدد نهادهای حمایتی موجب شده آنها نتوانند در خط مقدم پیاده‌سازی برنامه‌های حمایتی رفاهی به‌خوبی عمل کنند و صرفا پیگیر استراتژی‌های سازمانی و نهادی خودشان باشند.

عدالت اجتماعی بدون عدالت آموزشی محقق نمی‌شود

خانم اشرفی در این جلسه گفت: متاسفانه شکاف عمیقی بین دانش‌آموزان سطح ابتدایی متوسطه، مناطق روستایی و مرزی با دیگر نقاط کشور وجود دارد. بیش از ۶۰ درصد دانش‌آموزان ما دچار چکاپ در عدالت آموزشی هستند. این مسایل موجب شده بسیاری از دختران تن به ازدواج‌های زودهنگام و متعاقب آن فرزندآوری در سنین پایین بدهند. عدالت اجتماعی بدون عدالت آموزشی محقق نمی‌شود. سازمان‌های غیر دولتی در کف خیابان‌ها در معضلات اجتماعی درگیرند.

بیمه بازنشستگان فرهنگی نامساعد است

در این جلسه یکی از مشاوران وزیر آموزش و پرورش هم گفت: ۶۰ درصد از بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری بازنشستگان فرهنگی هستند. ما انتظار داریم همسان‌سازی مندرج در برنامه ششم توسعه را جدی گرفته و اجرا کنیم. بیمه بازنشستگان فرهنگی نامساعد است. این امر برای سلامتی آنها چه در زمینه جسمی، روانی و معنوی خطر آفرین شده است. مشکل بعدی ما عدم تکریم بازنشستگان است چراکه باید از تجربیات آنها استفاده شود. همچنین خواستار این هستیم که صندوق بازنشستگی به یک سازمان تبدیل شود و رییس آن معاون رییس‌جمهور شود تا در دولت حضور یافته و مسایل و چالش‌های ما را به‌صورت مستقیم به هیات دولت ارایه دهد.

معینی مدیر تشکل نابینایان هم در این جلسه گفت: وضعیت کشور بسیار خاص است. اقشار متوسط به پایین افتاده و اقشار پایین‌تر هم دچار محرومیت‌های بیشتر شده‌اند. لازم است تشکل‌های مردم‌نهاد در تصمیمات وزارتخانه حضور داشته باشند.

وی افزود: افراد دارای معلولیت در اولویت سیاست‌گذاری قرار گیرند. قوانینی در این حوزه که سال گذشته تصویب شده امسال اجرا نشد و امیدواریم سال آینده اجرا شود. باید تشکیل کمیته معلولان بین شورای عالی رفاه در نظر گرفته شود. اشتغالزایی موجب خواهد شد معلولان از چترهای حمایتی خارج شوند. متاسفانه برنامه‌های اشتغال به گروه‌های خاص در برنامه‌های وزارت کار تخصیص نمی‌یابد. وزارت کار یک وزارتخانه محوری است که باید پیگیر حقوق معلولان باشد.

زبان اشاره در ایران باید به رسمیت شناخته شود

یکی از فعالان حقوق ناشنوایان هم در این جلسه گفت: به‌دلیل شرایط خاصی که ناشنوایان دارند حاضر نیستند از خودشان دفاع کنند. توجه به ناشنوایان کمتر شده و آنها حمایت‌های کمتری دارند. زبان اشاره در ایران باید به رسمیت شناخته شده و به تصویب برسد. ما از شما خواهشمندیم زبان اشاره را حمایت کرده و برای ارائه تسهیلات تلاش کنید.

شرایط دستیابی به سمعک و باطری را برای ناشنوایان تسهیل کنیم

وی افزود: سمعک و باطری آن در ایران تولید نمی‌شود. خواهشمندیم با حمایت از سازمان بهزیستی و با تخفیف ارز دولتی شرایط دستیابی به سمعک و باطری را برای ناشنوایان تسهیل کنیم.

آرمان در ادامه گفت: بخش‌خصوصی در حوزه اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرد. بخش‌خصوصی در قوانین حمایتی چندان دیده نشده است. این بخش می‌تواند با کمک به مسایل اجتماعی بار دولت را در این حوزه کاهش دهد. دانشگاه‌ها در حوزه توان‌بخشی و نظریه‌پردازی می‌توانند کمک کننده باشند.

منبع: خبرگزاری کارایران

۱۳۹۷/۰۸/۰۶