• صفحه اصلی
  • >
  • فرهنگی
  • >
  • برگزاری کلاس آموزش زبان اشاره ایرانی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی

برگزاری کلاس آموزش زبان اشاره ایرانی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی

به گزارش «فرهیختگان»، مراسم اختتامیه اولین جشنواره ملی زبان اشاره ایرانی همزمان با اولین سالگرد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل فرشتگان به‌صورت حضوری و مجازی عصر دیروز در این واحد دانشگاهی برگزار شد.

سیدمحمودرضا آقامیری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی در این مراسم گفت: «ناشنوایان بخشی از جامعه ایران اسلامی را تشکیل می‌دهند و برای ما عزیز و قابل احترام هستند؛ البته از صداوسیما و برخی نهادها گلایه داریم که برای ترویج زبان اشاره ایرانی کاری نکرده‌اند.»

وی افزود: «حداقل باید یک درصد از جامعه که حدود یک میلیون نفر می‌شوند، با زبان اشاره ایرانی آشنا شوند و خوشحالیم که واحد فرشتگان با ظرفیتی که دارد می‌تواند در این زمینه نقش موثری ایفا کند.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی با اشاره به ضرورت ترویج زبان اشاره ایرانی بیان کرد: «گسترش زبان اشاره باید جدی گرفته شود تا ارتباط ناشنوایان با بدنه جامعه تقویت شود. درحال‌حاضر اگر یک ناشنوا بخواهد با نیروی انتظامی، بیمارستان و نهادهای دیگر ارتباط برقرار کند، ارگان‌ها با مشکل روبه‌رو می‌شوند و نیاز است که زبان اشاره در نهادها و جامعه ترویج شود.»

آقامیری خاطرنشان کرد: «دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران دارای ۲۳ واحد است و این واحدها موظف خواهند شد که با کمک اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد فرشتگان، سالانه حداقل ۳ دوره کلاس آموزش زبان اشاره برگزار کنند. همچنین پس از برگزاری این سه دوره، طبق محاسباتی که انجام داده‌ایم و با توجه به ظرفیت تعداد نفرات در هر کلاس، حدود ۶ هزار نفر با زبان اشاره توسط دانشگاه آزاد اسلامی آشنا خواهند شد که این کار ارزشمندی است.»

وی اظهار کرد: «آمادگی داریم که دانشجویان ناشنوای واحد فرشتگان را به کشورهای همسایه مانند افغانستان، عراق و… بورس کنیم تا این واحد دانشگاهی به‌معنای حقیقی کلمه، واحد بین‌الملل فرشتگان باشد و قطعا چشم‌انداز خوبی در این حوزه اتفاق می‌افتد. امیدوارم به‌زودی شاهد اولین دوره فارغ‌‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی واحد فرشتگان باشیم.»

لزوم راه‌اندازی رشته مترجمی زبان اشاره ایرانی

علی مقداری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل فرشتگان در این مراسم اظهار کرد: «این واحد دانشگاهی در یک سال گذشته تاسیس شده است و با وجود شرایط سخت کرونایی، ۸۱ دانشجو در ۱۰ رشته تحصیلی در ترم جاری به تحصیل پرداختند.»

وی افزود: «تعداد بیشتری از افراد علاقه‌مند هستند که در واحد فرشتگان درس بخوانند اما با توجه به اینکه خوابگاه نداریم، تعداد بالایی ثبت‌نام نکردند. درحال‌حاضر ۶۵ درصد از این دانشجویان که ۵۳ نفر می‌شوند، ناشنوا بوده و مابقی شنوا هستند. همچنین ۶۵ درصد از دانشجویان این واحد دانشگاهی را بانوان تشکیل می‌دهند.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل فرشتگان بیان کرد: «در ابتدا در این واحد دانشگاهی ۱۱ رشته تحصیلی وجود داشت اما به‌دلیل اینکه در رشته کاردانی گرافیک، کسی ثبت‌نام نکرد، از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درخواست کردیم که رشته دیگری را با این رشته جایگزین کند.»

مقداری خاطرنشان کرد: «پس از گذراندن ترم اول، متوجه شدیم که دانشجویان ناشنوا وقتی از مدارس استثنایی وارد این واحد دانشگاهی می‌‌شوند، در دروس زبان فارسی و مفاهیم ریاضی ضعف‌هایی دارند و قصد داریم که برای آنان کلاس‌های تقویتی درنظر بگیریم.»

وی عنوان کرد: «واحد فرشتگان تنها دانشگاهی است که امکان برقراری تماس تصویری از طریق تبلت، شماره همراه و مترجم برای پاسخگویی به سوالات ناشنوایان را راه‌اندازی کرده است. همچنین با کمک متخصصان، انجمن خانواده ناشنوایان ایران و شبکه ملی سازمان‌های مردم‌‌نهاد ناشنوایان ایران توانسته‌ایم کمیته‌های زبان‌شناسی را تشکیل دهیم تا زبان اشاره ایرانی را در جامعه نهادینه کنیم که در دستور‌کار واحد فرشتگان است.»

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه برای ترویج زبان اشاره ایرانی از برخی کشورها الگو گرفته‌ایم، گفت: «در ایران، رشته دانشگاهی «مترجمی زبان اشاره ایرانی» وجود ندارد و فقط رشته مترجمی زبان به‌صورت عمومی وجود دارد. اما در برخی کشورها مترجمی زبان اشاره ایرانی وجود دارد. درواقع برنامه درسی کاردانی و کارشناسی رشته مترجمی زبان اشاره ایرانی را تدوین کرده‌ و به وزارت علوم ارجاع داده‌ایم. درواقع راه‌اندازی این رشته در واحد فرشتگان لازم است.»

مقداری ادامه داد: «امیدواریم بتوانیم از مهرماه ۱۴۰۰، رشته مترجمی زبان اشاره ایرانی را ایجاد کنیم تا بازار کار خوبی در این زمینه به‌وجود بیاید. نیروی انتظامی، بانک‌ها، بیمارستان‌ها و نهادهایی که به ارائه خدمات به مردم می‌پردازند، نیازمند فارغ‌التحصیلان مترجمی زبان اشاره ایرانی هستند و افتخار داریم که در واحد فرشتگان می‌توانیم این افراد اثرگذار در جامعه را تربیت کنیم.»

وی افزود: «در واحد فرشتگان، تفاهمنامه‌هایی با واحد تهران غرب و نهادهای مختلف داشتیم و اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد و از خانم داداندیش، رئیس واحد تهران غرب تشکر می‌کنم که از روز اول جزء یاران واحد فرشتگان بودند. همچنین از سوی واحد فرشتگان اعلام فراخوان جذب هیات‌علمی کرده و درخواست مجوز برای ۸ رشته جدید اعم از معماری، کامپیوتر، طراحی لباس، طراحی و ساخت طلا و جواهر، مترجمی زبان اشاره ایرانی، حسابداری و… کرده‌‌ایم.»

براساس گزارش آنا، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل فرشتگان بیان کرد: «تاکنون کمک‌ها و هدایای مردمی مختلفی به واحد فرشتگان صورت گرفته و فضای همکاری و همدلی شکل گرفته است. با توجه به اینکه رویکرد فعلی دانشگاه آزاد اسلامی، حمایت از درآمدهای غیرشهریه‌ای است، قصد داریم که در این راستا به‌زودی سینمای ناشنوایان را در واحد فرشتگان ایجاد کنیم.»

یادآور می‌شود، در این مراسم از برگزیدگان مسابقات جشنواره و نمایشگاه آثار منتخب، تقدیر شده است. بنیاد ملی نخبگان، سازمان انرژی اتمی ایران و دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران، جزء حامیان مادی و معنوی اولین جشنواره ملی زبان اشاره ایرانی هستند.

منبع: خبرگزاری فرهیختگان

۱۳۹۹/۱۱/۲۷